Στρες και κατάθλιψη «χτυπούν» την καρδιά και 
όχι μόνο…

Στρες και κατάθλιψη «χτυπούν» την καρδιάΕίναι από πολύ παλιά γνωστό πως η ψυχική κατάσταση επηρρεάζει την υγεία μας άμεσα και ειδικότερα την καρδιακή μας λειτουργία. Πρόσφατες όμως έρευνες έδειξαν πως το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη αυξάνουν τη συχνότητα στηθάγχης και της καρδιακής ανεπάρκειας.


Σύμφωνα πάντα με το επιστημονικό έντυπο «Circulation» που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, στο τεύχος του Ιουνίου 2010, δημοσιεύθηκαν δύο μελέτες. Στην πρώτη συμμετείχαν 200 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, το 15% από αυτούς παρουσίαζαν καθημερινά επεισόδια στηθάγχης ( πόνος στο στήθος ), το άλλο 18% σποραδικά και οι υπόλοιποι με ενδιάμεση συχνότητα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική κατάστασή τους και διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί που παρουσίαζαν καθημερινά επεισόδια στηθάγχης έπασχαν από σοβαρή αγχώδη διαταραχή λόγω στρες, ενώ πάνω από το 65% είχε κατάθλιψη. «Αυτό δείχνει ότι πρέπει οπωσδήποτε στο μέλλον οι γιατροί, ιδιαίτερα οι καρδιολόγοι να αξιολογούν και την ψυχική κατάσταση των ασθενών και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του στρες και της κατάθλιψης» είπε ο Δρ Μάρκ Σάλλιβαν καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής του προγράμματος έρευνας.

Στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος κυριαρχούν οι τεχνικές χαλάρωσης σώματος και νου μέσω νοητικών οδηγιών, που για μια ακόμη φορά αναγνωρίζονται για την αποτελεσματικότητά τους. Η δεύτερη έρευνα έγινε από το Ίδρυμα Καρδιάς του Μόντρεαλ στον Καναδά. Συμμετείχαν 974 καρδιοπαθείς, το 32% απ’ αυτούς είχαν κατάθλιψη.
Οι καταθλιπτικοί καρδιοπαθείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες αλλά και να χάσουν τη ζωή τους από τέτοια προβλήματα, ακόμα και αν υποβάλλονταν στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική αγωγή.

«Επομένως η κατάθλιψη σ’ ένα καρδιοπαθή θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν δείκτης εκτίμησης της πορείας της νόσου του», δήλωσε η Δρ Νάντι Φρέιζουρ – Σμιθ, επικεφαλής ερευνήτρια. Παρατηρώντας κάποιος τις δύο έρευνες καταλαβαίνει εύκολα πως η αγχώδης συμπεριφορά και η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για τους καρδιοπαθείς. Με απλά λόγια το στρες και ιδιαίτερα , το χρόνιο, επιβαρύνει τους καρδιοπαθείς αφού αυξάνει το άγχος και την κατάθλιψη όπως είναι γνωστό.